Hoewel de acceptgiro steeds minder wordt gebruikt als betaalmiddel, zijn er nog altijd veel bedrijven en organisaties die hun klanten een acceptgiro sturen. Dat kan vanaf 1 juni 2023 niet meer, want dan komt er een eind aan het gebruik van de acceptgiro als wettig betaalmiddel. Dat heeft consequenties voor iedereen die nu nog wel eens een acceptgiro verstuurt of gebruikt.

Currence, de producteigenaar van de acceptgiro, gaf in 2017 al aan te willen stoppen met deze manier van betalen. Het MOB (Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer) vond echter dat het minimaal een jaar van tevoren bekend moet zijn, zodat gebruikers de tijd hebben om hun processen en systemen aan te passen. Daarom is uitfasering uitgesteld tot 1 juni 2023.

Om de overgang naar een nieuwe manier van betalen zo makkelijk mogelijk te maken, is MailStreet begonnen aan het ontwikkelen van een nieuwe oplossing.

Door middel van een overzichtelijke betaalinstructie, voorzien van alle informatie die eerder ook op een acceptgiro te vinden waren. O.a. een IBAN, de naam van de ontvanger, betalingskenmerk, omschrijving en natuurlijk het bedrag. Zo blijft het mogelijk om deze gegevens te gebruiken via internetbankieren, mobiel bankieren of op het overschrijvingsformulier van een bank.

Het is mogelijk om een QR-code toe te voegen aan de betaalinstructie, zodat men snel een bedrag kan overschrijven met behulp van de QR-code scanner van bankapplicaties.

Neem contact op

Ben jij ook op zoek naar een passende oplossing voor de vervanging voor
acceptgiro’s voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met Thejo de Boer en dan
kijken we samen naar de mogelijkheden!

Thejo de Boer

Thejo de Boer

Managing partner ICT

Neem contact op