Duurzaamheid is een breed begrip. Het betekent dat je het beste voor hebt met mensen, dieren, milieu en maatschappij.

Dat kun je op verschillende manieren vormgeven. Voor de een is het reduceren van vervuilende materialen belangrijk.

De ander wil verspilling voorkomen. En een derde hecht veel waarde aan groene energie. 

Redenen om te verduurzamen

Dé reden om te verduurzamen is de wereld leefbaar houden voor de komende generaties. We zullen daar allemaal een bijdrage aan moeten leveren, zowel consumenten als bedrijven. In het verleden was een duurzaam alternatief vaak een stuk duurder dan de niet-duurzame variant, maar dat begint te kantelen. Zeker nu ook de ‘the cost of doing nothing’ toeneemt. Er zijn daarom ook steeds meer bedrijfseconomische redenen om te verduurzamen:

  • Duurzame alternatieven zijn over de hele levensduur genomen vaak goedkoper dan de niet duurzame varianten. Dit geldt bijvoorbeeld voor elektrische auto’s. Ze zijn misschien nog wat duurder in aanschaf, maar de ‘total cost of ownership’ over de hele levensduur ligt lager dan die van de fossiele varianten.

 

  • Grondstoffen raken uitgeput, waardoor recycling noodzakelijk wordt. Je ziet dit bijvoorbeeld al gebeuren bij de grondstoffen voor computerchips of batterijen, maar dat zal in de toekomst voor nog veel meer grondstoffen gaan gelden. Kunnen we het ons bijvoorbeeld nog veroorloven om land en water op te offeren aan de productie van katoen? Of is het veel slimmer om spijkerbroeken te gaan recyclen?

 

  • War on talent: nu de krapte op de arbeidsmarkt groter is dan ooit, kiezen met name jonge mensen voor een baan bij een bedrijf met dezelfde waarden als zij zelf hebben. Nog maar tien jaar geleden waren de grote oliebedrijven een van de populairste werkgevers onder pas afgestudeerden. Nu is het een van de weinige sectoren waar vacatures lang open staan.

 

  • Instabiele supply chains dwingen bedrijven om dichter bij huis te zoeken naar grondstoffen, waardoor de CO2-uitstoot die gepaard gaat met transport drastisch daalt.

Duurzaamheid bij MailStreet

MailStreet heeft duurzaamheid al jaren hoog in het vaandel staan. Het dak van ons kantoorpand ligt vol met zonnepanelen. We zoeken waar mogelijk naar duurzame alternatieven, zoals onschadelijke printerinkt en de mogelijkheid om gebruik te maken van een (elektrische) bedrijfsfiets of elektrische leaseauto. Maar de grootste slag slaan we in ons primaire proces: we voeren zoveel mogelijk automatische checks uit en hebben onze processen zo goed ingericht, dat we vrijwel nooit een verkeerde productierun hebben. We printen precies die documenten die de klant nodig heeft, en geen velletje meer. Daardoor hebben we ook nauwelijks afval. Het kleine beetje afval dat wel ontstaat, bijvoorbeeld doordat klanten niet alle flyers of andere documenten die ze laten printen nodig hebben, laten we verwerken tot nieuw karton voor o.a. schoenendozen. En natuurlijk gebruiken we alleen FSC®-gecertificeerd papier, gemaakt van houtvezels die afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen.

Omdat we systematisch bezig zijn met duurzaamheid en ook een milieumanagementsysteem gebruiken om onze prestaties continu te verbeteren, zijn we door de NEN ook ISO 14001 gecertificeerd. Hiermee maken we ook aan de buitenwereld aantoonbaar dat we het milieu hoog in het vaandel hebben staan.

Key in onze systematische aanpak is het 5S-model. Dat staat voor scheiden, schikken, schoonmaken, standaardiseren en stimuleren en maakt onderdeel uit van onze Lean werkmethode.

Een laatste aspect van duurzaamheid is respect voor onze medewerkers. Duurzaamheid gaat immers over mens, milieu en maatschappij. We vinden werkplezier heel belangrijk. Indien nodig werken we hard, maar we proberen vooral slim en efficiënt te werken. Duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers vinden we namelijk erg belangrijk. Wij zijn daarnaast een erkend MBO- en HBO-leerbedrijf en bieden met regelmaat stageplekken aan. We vinden het belangrijk om jonge mensen te laten zien hoe de wereld verandert en hoe communicatie mee verandert. En we vinden het belangrijk dat onze medewerkers via onze stagiairs ook hun blik verruimen.


In het verleden was een duurzaam alternatief vaak een stuk duurder dan de niet-duurzame variant, maar dat begint te kantelen.

Samen met jouw collega’s jouw bedrijf verduurzamen?

Ben je geïnspireerd en wil je samen met jouw collega’s je eigen bedrijf ook verduurzamen? Begin dan bij het laaghangende fruit. Want natuurlijk zul je ooit je primaire proces moeten verduurzamen, maar dat vergt in de regel grote investeringen en kost tijd. Dat is dus een strategische beslissing die de directie moet nemen. Omdat je als medewerker daar niet altijd invloed op hebt en onze planeet niet zo lang kan wachten, kun je alvast zelf met deze tips beginnen:

  • Verleng de levensduur van je apparatuur
    Of je nu op kantoor zit of op de productievloer staat, op elke werkplek kun je zuinig en verantwoord omgaan met de spullen om je heen. Sluit je pc aan het einde van de dag volledig af. Zo gebruikt het apparaat geen onnodige energie (sluipstroom). Zorg ervoor dat je werkplek schoon blijft, want apparaten (en machines) gaan langer mee als ze goed schoon blijven, goed onderhouden worden en niet te lang in de stand-by stand blijven staan.
  • Gebruik zo min mogelijk materiaal
    Probeer zo min mogelijk papier te gebruiken. Als je bijvoorbeeld iets print, doe dat dan dubbelzijdig. Gebruikt jouw bedrijf wegwerpbekers? Gebruik de beker dan meerdere malen. Zet apparaten die je niet gebruikt uit, zodat ze geen stroom vragen. Verzorgen jullie je eigen lunch? Doe dan verantwoord boodschappen en gooi geen eten weg. Alle kleine beetjes helpen.





  • Plaats planten in de werkomgeving
    Wist je dat planten in een werkomgeving niet alleen voor meer zuurstof zorgen, maar ook bijdragen aan een verhoogde productiviteit en de temperatuur en vochtigheid in een ruimte? Een win-win situatie dus
  • Recycle waar dat mogelijk is
    Je kunt heel veel kantoorspullen in een gerecyclede variant kopen. Denk aan gerecycled papier of refurbished computerapparatuur. Je kunt ook je eigen producten recyclen. Denk bijvoorbeeld aan kantoormeubilair. Bij een verhuizing of verbouwing wordt vaak gedachteloos nieuw meubilair aangeschaft, terwijl het oude nog prima mee kan. Wil je toch wat nieuws, verkoop je oude meubels dan, zodat ze op een andere plek een tweede leven krijgen.
  • Controleer regelmatig de klimaatbeheersing
    Een groot deel van de energierekening van bedrijven gaat op aan het verwarmen en koelen van kantoorruimtes. Bij de oplevering van een pand wordt vaak goed nagedacht over de klimaatbeheersing en de afstelling hiervan, maar in de loop van de tijd versloft dat. Medewerkers draaien zelf de thermostaat hoger, maar vergeten die weer naar beneden te draaien zodra ze de ruimte verlaten. Iemand zet een raam open terwijl de verwarming daaronder aan blijft staan en ga zo maar door. Controleer daarom regelmatig de afstelling van jouw klimaatbeheersing en ga hier verantwoord mee om.

Neem contact op

Vind jij duurzaam en milieubewust werken net zo belangrijk als wij?
En wil je meer weten over duurzaamheid binnen MailStreet? Neem dan contact op!

Lammert van Keulen

Lammert van Keulen

Managing Partner Inkoop & Productie

Neem contact op