QR is een afkorting voor Quick Response. Het is een tweedimensionale vierkante afbeelding met een vlakkenpatroon dat met een mobiele telefoon gescand kan worden. Je wordt dan automatisch doorgeleid naar een webpagina. Die webpagina kan van alles bevatten: een video, een betalingslink, een invulformulier, een verificatie voor een inlog of bijvoorbeeld iemands persoonlijke gegevens en telefoonnummer. QR-codes worden ook steeds vaker ingezet om verbinding te maken met een wifi-netwerk.
Waar je in het verleden moest inloggen via een wachtwoord, zie je nu dat steeds meer organisaties ervoor kiezen dat
klanten inloggen via een QR-code. Handiger voor de klant en veel veiliger.

Oorsprong QR-code 

De QR-code heeft zijn oorsprong in Japan en is in 1994 ontwikkeld door Masahiro Hara. De japanner ontwikkelde de code voor een autobedrijf dat een snelle manier zocht voor het identificeren en het traceren van auto-onderdelen, zonder daar meerdere barcodes voor te hoeven gebruiken.  

Een barcode kan namelijk slechts 25 tekens bevatten, en dat was te weinig. Daarom bedacht hij een tweedimensionale code die maar liefst 7089 tekens kan bevatten.
Op dit moment heeft een onderneming die verwant is aan de originele opdrachtgever het patent van de QR-code in haar bezit, maar claimt deze rechten niet. Daardoor kan iedereen, zowel commercieel als niet commercieel, gratis gebruikmaken van
de QR-code.  

De groei van de QR-code door COVID 

De QR-code bestaat dus al behoorlijk lang. Hij werd sinds de opkomst van de mobiele telefoon steeds vaker ingezet, vanaf maart 2020 steeg het gebruik explosief met bijna 80 procent. Dit komt door de COVID-pandemie. Eerst gingen consumenten steeds meer online kopen en online betalen. Veel bankapplicaties maken gebruik van QR-codes om de identiteit van de klant te verifiëren en de betaling veilig te laten verlopen. Daarna werd de code populair in de horeca om te bestellen en betalen, mede gedreven door de krappe arbeidsmarkt en door de wens om personeel zo min mogelijk naar een tafeltje te laten lopen. En ten derde ging de overheid vanaf de zomer van 2021 de QR-code gebruiken in de Corona Check App. Op die manier maakte heel Nederland, jong en oud, kennis met de QR-code.  


En ten derde ging de overheid vanaf de zomer van 2021 de QR-code gebruiken in de Corona Check App. Op die manier maakte heel Nederland, jong en oud, kennis met de QR-code.

Toepassingen QR-code 

We ontwikkelen steeds meer toepassingen voor de QR-code.
Het vaakst wordt de QR-code toegepast voor:

  • marketingdoeleinden, zoals het openen van een webpagina met productinformatie;
  • salesdoeleinden, zoals het aanbieden van een kortingscode;
  • beveiligd inloggen, denk aan Mijn-pagina’s of applicaties van de overheid;
  • (automatische) betalingen via de mobiel bankieren-app;
  • onderwijs, zoals het openen van (instructie)video’s en andere e-learning-omgevingen;
  • authenticatie, bijvoorbeeld een QR-code die toegang verstrekt tot evenementen en locaties;
  • track & trace, zoals het traceren van brieven en pakketten;
  • het delen van gegevens of documenten;
  • het vergroten van een sociaal netwerk, zoals een QR-code op een visitekaartje of een badge die verwijst naar een pagina met de persoonlijke gegevens
  • het verkrijgen van toegang tot een wifinetwerk.

Tips voor het veilig gebruiken van QR-codes 

Omdat QR-codes zo makkelijk zijn in gebruik, zijn ze ook populair bij hackers. Het is immers een fluitje van een cent om een QR-code te maken die leidt naar een malafide website. Voor je het weet haal je een virus of ransomware binnen. Daarom is het belangrijk om altijd een betrouwbare QR-scanner te gebruiken, het liefst de scanner die al op het apparaat staat bij aankoop hiervan. Update de beveiliging van je mobiele apparaat regelmatig. Installeer updates direct zodra ze uitkomen, zowel de besturingssoftware als apps die je hebt geïnstalleerd. Tot slot: scan alleen QR-codes van organisaties die je vertrouwt. Twijfel je, check dan de URL die verschijnt zodra je de QR-code scant. Is dit niet de URL van het bedrijf waar je denkt in te loggen? Verlaat de website dan direct en klik niet door op links. En vul nooit zomaar jouw gegevens in op een website die je niet vertrouwt en waarvan je de bron niet kent.

Neem contact op

Wil jij meer informatie over alle mogelijkheden omtrent de QR-code?
Neem dan contact met ons op!

Lammert van Keulen

Lammert van Keulen

Managing Partner Inkoop & Productie

Neem contact op